Beste TENS apparaat kopen: aankoopgids, voordelen en uitleg

Pijn in je rug, schouders of knieën en op zoek naar een oplossing zonder pillen? Dan is een TENS apparaat misschien de oplossing voor jou. TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie – een hele mond vol, maar kort gezegd: een apparaatje dat met lichte stroomstootjes pijnsignalen dempt. In dit artikel duiken we diep in de wereld van TENS apparaten. Je ontdekt waar je op moet letten bij het kiezen van het beste model, welke voordelen TENS biedt volgens onderzoek, welke soorten er zijn en hoe je zo’n apparaat gebruikt (ook als beginner). Zo ben je straks volledig geïnformeerd en klaar om pijn te lijf te gaan met jouw beste TENS apparaat!

De top 5 beste tens apparaten bestaat uit:

  1. Bluetens TENS apparaat (Beste algemene keuze)
  2. Axion TENS-EMS apparaat STIM-PRO X9+ (Professionele keuze)
  3. Kluvaro KRES100B TENS apparaat (Beste prijs/kwaliteit)
  4. Omron TENS apparaat E3 (Ook erg goede prijs/kwaliteit)
  5. Medisana TT 205 (Beste goedkope tens apparaat)

Wat is het beste TENS apparaat? Volledige top 6 voor jou!

1. Bluetens TENS apparaat (Beste en meest luxe keuze)

Wij hebben het Bluetens TENS apparaat getest en zijn zeer tevreden. Dat hij goed werkt merk je erg snel en qua pijnverlichting vind ik deze top. Bluetens levert onmiddellijke pijnverlichting met natuurlijke spierstimulatie, wat helpt om te ontspannen en spierpijn te verlichten. Daarnaast maakt de eenvoudige Bluetooth-verbinding met de gratis app het gebruik zeer gemakkelijk. De app biedt meer dan 100 programma’s voor 15 lichaamsdelen en gewrichten, wat zorgt voor een passende behandeling voor iedereen. Een klein nadeel is dat de Bluetooth-verbinding soms even hapert, maar verder is het apparaat zeer gebruiksvriendelijk en effectief. Wij raden Bluetens van harte aan!

Voordelen:

  • De werking van dit apparaat was erg snel en goed te merken
  • Maximaal beoordeeld door klanten
  • Super vriendelijke bediening middels een app
  • Maar liefst 100 programma’s voor jouw klachten

Nadelen:

  • Prijs
afbeelding van het beste tens apparaat van bluetens

2. Axion TENS-EMS apparaat STIM-PRO X9+ (Ook erg goed)

Wij zijn erg tevreden na het testen van het Axion TENS-EMS apparaat STIM-PRO X9+. Dit apparaat biedt veelzijdige opties voor pijntherapie, spieropbouw en massages met 37 programma’s en 8 individueel instelbare standen. De complete set, inclusief contactspray en elektroden voor rug, nek en schouder, maakt het gebruik direct mogelijk. Het compacte ontwerp is perfect voor gebruik onderweg, of het nu op kantoor is of bij een sportevenement. De hoogwaardige Duitse kwaliteit straalt er echt vanaf, wat mij van te voren al vertrouwen gaf in de effectiviteit en duurzaamheid. Een klein nadeel is dat hij de hoogste prijs heeft van al de TENS apparaten in dit artikel.

Voordelen:

  • Zeer professioneel tens apparaat
  • Geen negatieve reviews
  • Top kwaliteit
  • Zeer compleet
  • Handig in gebruik

Nadelen:

  • De prijs
afbeelding van het axion tens apparaat

3. Kluvaro TENS apparaat – KRES100B (Beste prijs/kwaliteit)

Wij hebben het Kluvaro KRES100B TENS apparaat getest en zijn ook over dit apparaat erg tevreden. Het medicijnvrije apparaat is ideaal voor het verlichten van rug-, nek- en schouderpijn. Wat echt top is, is dat de elektroden een verbeterde kleefkracht en geleiding hebben, wat zorgt voor een effectieve pijnverlichting. De gebruiksvriendelijke tweekanaals stimulator biedt onafhankelijk instelbare programma’s voor diverse pijnverlichtingsopties en massages, zoals Shiatsu en Tai Chi. Daarnaast maken het compacte ontwerp en de handige clip het makkelijk mee te nemen onderweg. Een klein nadeel is wel dat het apparaat op AAA-batterijen werkt, die regelmatig vervangen moeten worden.

Voordelen:

  • Beste prijs/kwaliteit verhouding
  • Overwegend klanten die het product maximaal beoordelen
  • De werking is erg goed en direct verlichtend
  • 12 programma’s inbegrepen

Nadelen:

  • Werkt op AA batterijen die je geregeld moet vervangen
  • Geen app ondersteuning
afbeelding van het kluvaro tens apparaat

4. Omron TENS apparaat – E3 intense (Goede prijs kwaliteit verhouding)

Wij hebben ook het Omron TENS apparaat E3 Intense geprobeerd en zijn zeer tevreden. Dit compacte en draagbare TENS apparaat biedt ook een snelle pijnverlichting voor diverse lichaamsdelen zoals onderrug, schouders en voeten. Wat ik fijn vind aan dit apparaat is de grote display en de eenvoudige bediening die zeer intuïtief is. Daarnaast maken de vaste programma’s en 3 massagestanden (kloppen, kneden, wrijven) het gemakkelijk om de juiste behandeling te kiezen. Ook zorgen de 15 instelbare intensiteitsniveaus voor een gepersonaliseerde ervaring, waar ik van heb genoten. Een klein nadeel is dat de batterijen regelmatig vervangen moeten worden.

Voordelen:

  • Goede prijs/kwaliteit verhouding
  • Zeer goed getest
  • Wasbare pads
  • 3 massagestanden en 15 instelbare intensiteiten

Nadelen:

  • Batterijen moeten regelmatig vervangen worden
  • Geen app bediening mogelijk
afbeelding van het omron tens apparaat

5. Medisana tens apparaat (Goedkoop Tens apparaat)

Wij hebben de Medisana TT 205 met veel plezier gebruikt. Dit veelzijdige apparaat biedt TENS, EMS en massagefuncties, met maar liefst 60 programma’s, waarvan 41 voorgeprogrammeerd en 19 aanpasbaar. De TENS therapie is ideaal voor 10 verschillende lichaamsdelen, terwijl EMS therapie 9 gebieden behandelt. De massagefunctie met kneden, wrijven en tikken is echt ontspannend kan ik je vertellen. Wij waarderen vooral de 40 instelbare intensiteitsniveaus, die voor iedereen een passend niveau bieden. Het grote, goed leesbare display maakt het gebruik eenvoudig. Ook is het natuurlijk mooi meegenomen dat dit een erg goedkoop tens apparaat is!

Voordelen:

  • Prijs
  • Betrouwbaar merk
  • Prima kwaliteit
  • Gebruiksvriendelijk

Nadelen:

  • Geen tasje of hoesje meegeleverd
  • Wat minder geavanceerd en effectief als sommige bovenstaande opties
afbeelding van het Medisana tens apparaat

6. Sanitas TENS apparaat SEM 43 met EMS

Het Sanitas TENS apparaat SEM 43 heeft een erg goede prijs/kwaliteit verhouding, maar is niet het beste TENS apparaat uit dit lijstje. We vinden hem net wat minder effectief en daarnaast ook minder gebruiksvriendelijk. De plakkers blijven ook wat minder goed zitten. Wel biedt het apparaat 44 voorgeprogrammeerde instellingen en 6 aanpasbare programma’s die bij de meeste klachten prima zullen werken. Deze hoeveelheid aan instellingen geeft je de flexibiliteit om de behandeling precies af te stemmen op jouw behoeften. Ook is de werking naar ons idee gewoon prima (zeker voor de prijs), maar zul je zien dat de beoordelingen toch iets kritischer zijn. Ondanks alles verdiend hij door zijn goede prijs/kwaliteit verhouding toch een plekje in dit artikel. Niet iedereen is immers op zoek naar het meest luxe apparaat.

Voordelen:

  • Zeer goede prijs
  • 6 aanpasbare programma’s
  • 44 voorgeprogrammeerde toepassingen
  • Veiligheidsuitschakeling

Nadelen:

  • Minder gebruiksvriendelijk
  • Plakkers blijven niet zitten tijdens de slaap
afbeelding van het tens apparaat van sanitas

Waar let je op bij het kiezen van het beste TENS apparaat?

  • Aantal kanalen en elektroden: Bedenk of je voldoende hebt aan een dual channel (2 kanalen) TENS – hierbij kun je vier elektroden aansluiten (twee per kanaal) en dus twee gebieden tegelijk behandelen – of dat je een apparaat met 4 kanalen (8 elektroden) nodig hebt. Voor de meeste huishoudelijke toepassingen is 2 kanalen voldoende; je plakt bijvoorbeeld twee pads links en rechts van de pijnlijke plek. Heb je echter bredere pijn of wil je meerdere zones gelijktijdig doen (bv. onderrug én nek), dan kan een vierkanaals apparaat handig zijn.
  • Intensiteit en standen: Kijk naar het bereik en de instelbaarheid van de stroomsterkte. Een goed TENS apparaat laat je de intensiteit per kanaal regelen, vaak in stapjes (bijvoorbeeld van 0 tot 100 mA in 50 niveau’s). Hoe nauwkeuriger, hoe beter je kunt afstellen op wat jij nodig hebt.. Daarnaast hebben apparaten verschillende programma’s of frequenties – zoals continue prikkels, burst-modus (pulstreintjes), modulatie etc. Sommige zijn specifiek: bijv. een stand voor rugpijn of een stand voor artrose. Dit zijn in feite vooraf ingestelde frequenties. Belangrijk is dat er genoeg variatie is zodat je kunt experimenteren wat voor jou werkt. Als vuistregel: hoge frequentie (80–120 Hz) voor acute pijn, lage frequentie (2–10 Hz) voor chronische pijn, en verschillende pulsbreedtes voor dieptewerking. Ik zou aanraden om ervoor te zorgen dat het apparaat minstens in dat spectrum kan werken.
  • Gebruiksgemak: Hoe bedien je het apparaat? Een overzichtelijk display met achtergrondverlichting is handig, zeker als je het apparaat ook in bed of ‘s avonds gebruikt. Grote knoppen zijn fijn als je tijdens pijn niet wilt friemelen. Is het menu intuïtief? Veel moderne TENS units hebben digitale schermpjes met duidelijke programma-nummers. Andere simpelere apparaten hebben draaiknopjes om de intensiteit te regelen – wat old-school, maar wel heel gemakkelijk. Daarom zou ik aanraden om uit te vinden wat je zelf prettig vindt. Draadloze apparaten (waarbij de bediening geïntegreerd is in de elektrode of via een afstandsbediening/app gaat) bestaan ook; die zijn extra mobiel omdat je geen draden hebt.
  • Mobiliteit en formaat: Als je van plan bent ermee rond te lopen of het op het werk onder je kleding te dragen, kies dan een wat kleiner, licht model met een clip (om aan je broekriem te hangen) of een draagetui. Er zijn zelfs TENS apparaten die eruitzien als een grote pleister (alle elektronica zit in de pad zelf): super discreet, maar vaak beperkt in instelmogelijkheden. Als mobiliteit minder belangrijk is en je het vooral thuis op de bank gebruikt, mag het apparaat best wat groter zijn. Let ook op voedingsbron: de meeste zijn op oplaadbare batterij (via USB op te laden) of werken op AAA-batterijen. Oplaadbaar is op termijn voordeliger, maar zorg dat je niet telkens zonder stroom zit (check hoelang een lading meegaat).
  • Extra functies: Sommige TENS apparaten bieden combinaties met EMS (spierstimulatie) of massage programma’s. EMS (elektrische spierstimulatie) gebruik je voor spiertraining/herstel, niet zozeer voor pijndemping. Er bestaan daarnaast 2-in-1 apparaten die zowel TENS als EMS kunnen (handig als je bijvoorbeeld én pijnbestrijding én spierversterking na een blessure wilt). Verder hebben duurdere units soms een geheugenfunctie (zodat je favoriete instelling opslaat) of een behandel-timer die bijvoorbeeld na 30 minuten automatisch stopt. Als je het apparaat bij ontspanning inzet, is zo’n timer prettig, want dan hoef je niet op de klok te kijken!
  • Keurmerken en verzekering: Een TENS apparaat valt onder medische hulpmiddelen. Let er daarom op dat het een CE-keur heeft als medisch hulpmiddel (CE 1639 bijvoorbeeld, specifiek voor medische apparatuur). Dit garandeert namelijk dat het voldoet aan bepaalde veiligheidseisen. In Nederland worden TENS apparaten soms vergoed door de zorgverzekering bij chronische pijn (meestal alleen na voorschrift pijnspecialist en in bruikleen). Als vergoeding voor jou relevant is, informeer dan bij je verzekeraar naar de voorwaarden. Mogelijk kom je uit bij bepaalde merken of leveranciers. Voor zelf aangeschaft gebruik is vergoeding zelden van toepassing, maar het is goed om te weten dat sommige zorgverzekeraars eisen stellen aan het apparaat (bv. “niet te goedkope consumentenapparaatjes”) als het om medische inzet gaat.
  • Reviews en ervaringen: Omdat TENS gebruik nogal persoonlijk is (wat voor de één werkt, werkt mogelijk minder voor de ander), is het slim om gebruikerservaringen te lezen. Let in reviews op opmerkingen over duurzaamheid (gaan de kabeltjes lang mee?), sterkte (is de maximale stand krachtig genoeg voor ernstige pijn?), en eventuele minpunten. Zoek ook naar ervaringen met TENS apparaat bij rugpijn of juist bij artrose als dat jouw beoogde gebruik is. Daar kun je uit afleiden of een bepaald model in de praktijk effectief wordt gevonden voor die klacht. Realiseer je wel dat pijnsubjectief is – maar algemene patronen (bv. apparaat X is lastig in gebruik, of Y heeft superfijne plakkers) zijn waardevol.
afbeelding van een man die een tens apparaat gebruikt op zijn schouder

Wat zijn de voordelen van een TENS apparaat?

1. Drugsvrije pijnverlichting: Het grootste voordeel is dat TENS een niet-invasieve en medicijnvrije manier van pijnbestrijding biedt. In plaats van naar pijnstillers te grijpen, kun je door middel van elektrische prikkels je pijn verminderen. Dit is vooral fijn voor mensen die gevoelig zijn voor medicijnen of de bijwerkingen daarvan willen vermijden. Onderzoek wijst daarnaast uit dat TENS-gebruikers soms hun inname van pijnstillers kunnen verminderen. Bijvoorbeeld bij chronische rugpijn of artroseklachten kan regelmatig TENS gebruik ervoor zorgen dat je minder paracetamol of NSAID’s nodig hebt. Minder medicijnen betekent minder kans op bijwerkingen als maagklachten of sufheid. TENS werkt lokaal: je zet het precies daar in waar je pijn hebt, wat ook een voordeel is ten opzichte van een pil die je hele lichaam beïnvloedt.

2. Directe en tijdelijke verlichting: Een TENS apparaat kan relatief snel verlichting geven. Veel gebruikers voelen binnen 10–15 minuten stimulatie al een vermindering van pijn. Hoe werkt dat precies? Deze werking is tweeledig: ten eerste de poorttheorie, waarbij de elektrische impulsen overstimuleren de zenuwen zodat de pijnsignalen de “poort” naar de hersenen minder makkelijk passeren. Ten tweede stimuleert TENS de afgifte van endorfines, natuurlijke pijnstillers in je lichaam. Het resultaat is tijdelijke pijnreductie. Let wel: het effect houdt meestal aan zolang het apparaatje aanstaat en een tijdje erna (soms een paar uur). Voor chronische pijn is het dus symptomatische verlichting, geen genezing. Maar dat is op zich al erg waardevol, want het geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om met minder pijn te bewegen, oefeningen te doen of gewoon je dagelijkse bezigheden voort te zetten. Dit voordeel geldt voor allerlei soorten pijn: lage rugpijn, gewrichtspijn (knie, schouder), zenuwpijn (bijvoorbeeld ischias of een hernia) en zelfs menstruatiepijn. Uit mijn ervaring weet ik ook dat veel mensen met fibromyalgie zweren bij TENS voor korte periodes van verlichting.

3. Gebruiksgemak en thuis inzetbaar: Een TENS apparaat geeft je als gebruiker veel controle. Je kunt het apparaat eenvoudig thuis toepassen wanneer jíj het nodig hebt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld fysiotherapiebehandelingen waar je naar een praktijk moet. De nieuwe generatie apparaten is compact en vaak draagbaar, zodat je zelfs terwijl je iets anders doet (werken, huishoudelijke klusjes) een TENS-sessie kunt ondergaan. Voor mensen met chronische pijn is dat een groot voordeel: je integreert pijnbestrijding namelijk in je leven zonder steeds afspraken of planningen te hoeven maken. Daarnaast is TENS relatief veilig en makkelijk te bedienen, ook door ouderen of mensen zonder medische achtergrond. Na een korte instructie (of zelf de handleiding lezen) kun je zelf experimenteren met plaatsing van de elektroden en de juiste instellingen. Sommige apparaten hebben zelfs voorgeprogrammeerde standen “rug”, “knie”, “schouder” – je drukt simpelweg op de knop en het programma begint. Dit alles maakt TENS erg laagdrempelig en bevrijdend: je bent minder afhankelijk van hulp van anderen zodra je de techniek onder de knie hebt.

4. Breed inzetbaar bij verschillende pijnklachten: TENS wordt voor een verrassend grote verscheidenheid aan pijnsyndromen ingezet. Enkele voorbeelden:

  • Rug- en nekklachten: Bijvoorbeeld spierpijn, spit of een hernia. TENS kan spierspanning verlagen en de scherpe pijn verzachten zodat bewegen makkelijker gaat. Mensen met chronische lage rugpijn rapporteren vaak vermindering van pijn tijdens gebruik.
  • Artritis en gewrichtspijn: Bij artrose in knieën of handen, of reumatische pijn, kan TENS de pijnlijke gewrichten tijdelijk tot rust laten komen. Het vermindert niet de ontsteking, maar wel de pijnperceptie, wat de levenskwaliteit verhoogt (je kunt even een wandelingetje maken zonder zoveel pijn, bijvoorbeeld).
  • Spierpijn en blessures: Heb je je weleens verstapt of een spier verrekt? TENS kan in de subacute fase helpen om pijn te dempen, waardoor je je beter voelt terwijl de blessure geneest. Ook voor spanning in de schouders of een stijve nek door stress is TENS soms erg prettig, want het doorbreekt de pijn-spierspanning-cyclus.
  • Neuropathische pijn: Pijn door zenuwbeschadiging (zoals bij diabetische neuropathie of na een hernia-operatie) is moeilijk te behandelen. TENS is geen wondermiddel, maar sommige mensen ervaren toch verlichting omdat de prikkels de vreemde zenuwpijnsignalen deels blokkeren.
  • Bevalling: Verrassend voor sommigen is dat er  speciale TENS apparaten voor weeënpijn bestaand. Deze worden op de onderrug geplaatst en kunnen vooral in de beginfase van de bevalling pijn verlichten. Veel verloskundigen bieden dit aan (of vrouwen huren zo’n apparaatje). Het is een veilig alternatief om weeën op te vangen zonder direct naar medicamenteuze pijnstilling te grijpen.
  • Postoperatieve pijn: In ziekenhuizen wordt TENS soms gebruikt na operaties (bijvoorbeeld knie-operaties) als aanvullende pijnbestrijding. Thuis kan iemand dat doorzetten, altijd in overleg met arts. Het kan helpen de overbruggingsperiode door te komen. Dit laat zien: een TENS apparaat  is multifunctioneel. Natuurlijk werkt het bij de één beter dan de ander en is het geen allesheiliger, maar de drempel om het te proberen is laag gezien de mogelijke voordelen. 

5. Weinig bijwerkingen en veilige toepassing: In vergelijking met medicijnen of invasieve behandelingen heeft TENS nauwelijks bijwerkingen. Het is niet verslavend, je wordt er niet suf van, en het belast organen niet. De voornaamste bijwerking die kan optreden is huidirritatie op de plek van de elektroden (sommige mensen hebben gevoelige huid of een allergie voor de gel). Dit is meestal op te lossen door hypoallergene elektrodepads te gebruiken of de plek telkens iets te varieren. Tijdens de stimulatie kun je een tintelend of prikkelend gevoel ervaren – dat is normaal. Sommigen vinden het even wennen, maar doorgaans niet pijnlijk. Een enkeling vindt het oncomfortabel (dan kun je intensiteit minderen). Volgens medische literatuur is TENS veilig voor de meeste mensen. Het kent een paar contra-indicaties: niet toepassen over het hart (borstkas) bij mensen met een pacemaker (de elektrische signalen kunnen storen) en voorzichtigheid bij zwangeren (niet op buik, wel oké op rug bij weeën zoals genoemd, maar altijd in overleg). Ook niet op de voorkant van de hals plaatsen (ivm mogelijke bloeddruk reflex. Maar dat zijn specifieke gevallen. Het gros van de gebruikers, inclusief ouderen, kan TENS zonder problemen inzetten. Dit veiligheidsprofiel is een enorm voordeel – je kunt het, als het helpt, jarenlang gebruiken zonder schade. Alleen wel af en toe variëren of pauzeren omdat tolerantie kan ontstaan (het lichaam went aan een bepaalde frequentie. Dit los je op door af te wisselen tussen hoge en lage frequentie bijvoorbeeld.

Bronnen

  1. PMC / Pain Management Nursing: Vance, C. G. T., Dailey, D. L., Rakel, B. A., Sluka, K. A. (2021). Does TENS Reduce the Intensity of Acute and Chronic Pain? A Scoping Review. Pain Management Nursing, 22(6), 645–655. Geraadpleegd via: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8539683/
  2. BMJ Open / Meta-TENS Study: Johnson, M. I., Paley, C. A., Jones, G., Mulvey, M. R., & Wittkopf, P. G. (2022). Efficacy and safety of transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) for acute and chronic pain in adults: a systematic review and meta-analysis of 381 studies (the meta-TENS study). BMJ Open, 12(2), e051073. Geraadpleegd via: https://bmjopen.bmj.com/content/12/2/e051073
afbeelding van een vrouw met een tens apparaat op haar rug

Hoe gebruik je een TENS apparaat?

  1. Hoe lang mag je een TENS apparaat gebruiken? Een TENS sessie duurt doorgaans 15 tot 30 minuten op één plek. Je kunt rustig zitten of liggen terwijl het apparaat. 
  2. Hoe vaak mag je een TENS apparaat gebruiken? Je kunt TENS meerdere keren per dag toepassen. Bijvoorbeeld 2 à 3 sessies verspreid over de dag bij chronische pijn, zolang tussen sessies je huid even rust krijgt en je geen irritatie ontwikkelt. Overdrijf niet: als je constant TENS gebruikt, kan je huid geïrriteerd raken en je lichaam went er mogelijk sneller aan (tolerantie). Een veelvoorkomend schema is 30 min aan, minimaal 30 min uitrusten, dan eventueel opnieuw. Controleer de huid iedere keer – bij roodheid of bultjes even pauze nemen tot dat weg is, en de volgende keer pads iets op een andere plek plaatsen rondom de pijnzone om de huid te ontzien.

Enkele tips voor effectief gebruik:

  • Pad-plaatsing experiment: Iedereen’s anatomie is anders. Soms moet je de elektroden iets verplaatsen om de beste pijnstilling te voelen. Beweeg ze per sessie een paar centimeter en je merkt dat mogelijk één positie effectiever is. Markeer die voor jezelf.
  • Verschillende programma’s proberen: Begin bij een standaard instelling (vaak continuous hoogfrequent). Als dat niet genoeg doet, probeer een andere modus (bijv. burst of laagfrequent). Uit klinisch onderzoek blijkt dat optimale TENS instelling per persoon verschil. Gun jezelf die zoektocht.
  • Combinatie met beweging: Je kunt TENS gebruiken tijdens lichte oefeningen of rekoefeningen. Door minder pijn kun je soms beter bewegen, wat op zijn beurt herstel bevordert. Uiteraard niet bij acute blessures forceren, maar bij chronische stijfheid kan het helpen.
  • Hou elektrodepads schoon: Spoel ze zo nu en dan af met een drupje water en laat aan de lucht drogen om kleefkracht te behouden. Vervang pads als ze niet meer plakken of de gel uitgedroogd is, want anders krijg je slecht contact (en dat kan als prikjes voelen).

Veelgestelde vragen

Is een TENS apparaat voor iedereen veilig?

TENS is veilig voor de meeste mensen, maar er zijn uitzonderingen. Heb je een pacemaker of ICD? Gebruik TENS dan nooit op je borst zonder toestemming van je arts. Bij zwangerschap wordt gebruik op de buik of onderrug afgeraden, behalve tijdens de bevalling onder begeleiding. Mensen met epilepsie vermijden beter stimulatie rond het hoofd of de nek. Plaats elektroden niet op wondjes of geïrriteerde huid en nooit direct over het hartgebied of halsslagaders. Bij kinderen alleen onder toezicht van een arts. Als je twijfelt: vraag medisch advies. TENS is laagdrempelig, maar wel iets om verantwoord te gebruiken.

Welke bijwerkingen of nadelen heeft een TENS apparaat?

De meeste mensen verdragen TENS goed. Soms ontstaat huidirritatie op de plek van de elektroden, wat je voorkomt door de huid schoon te houden en plekjes af te wisselen. Spierpijn kan optreden bij te hoge intensiteit. Bij langdurig gebruik op dezelfde instellingen kan je lichaam eraan wennen, waardoor het raadzaam is om af te wisselen in frequentie. Onthoud dat TENS de pijn maskeert, maar het geneest de oorzaak niet: wees dus niet té actief. Daarnaast kan het opplakken van elektroden wat onhandig zijn, zeker op de rug. Gelukkig zijn draadloze modellen makkelijker. Samengevat: het is veilig, mits goed gebruikt.

Werkt een TENS apparaat echt of is het psychologisch?

TENS heeft aantoonbare lichamelijke effecten. Het blokkeert pijnsignalen en stimuleert de aanmaak van endorfines. Bij rugpijn, artrose en zenuwpijn melden veel mensen minder pijn tijdens gebruik. Het effect verschilt per persoon, maar zeker niet alles is placebo. De combinatie van lichamelijke én mentale ontspanning versterkt wel het effect. Onthoud wel dat TENS geen wondermiddel is, maar het kan wél verlichting bieden bij veel soorten pijn en dat maakt het het proberen waard.

Wordt een TENS apparaat vergoed?

Een TENS apparaat wordt niet standaard vergoed. Soms kan een specialist een machtiging uitschrijven, waarna je het apparaat in bruikleen krijgt via de zorgverzekeraar. Voor incidenteel gebruik is er meestal geen vergoeding. Bij chronische pijn kan het via de pijnpoli wel mogelijk zijn. Bel je verzekeraar voor duidelijke info over jouw polis. Veel mensen kopen TENS zelf, vanwege de relatief lage kosten en het gemak.

Hoe voelt TENS aan en doet het pijn?

TENS voelt als een tintelend of pulserend gevoel op de huid en dat is wat vreemd in het begin, maar meestal niet pijnlijk. Je bepaalt daarnaast zelf de intensiteit. Het hoort duidelijk voelbaar te zijn, maar nooit branderig of scherp. Na afloop kan je huid wat warm aanvoelen. Goede plaatsing van elektroden en een rustige opbouw zorgen voor een prettige ervaring. Veel mensen vinden het zelfs ontspannend.

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze review over de beste TENS apparaten, heb ik nog veel andere reviews geschreven, die je wellicht ook interessant vind. Ik zal een aantal opties hieronder met je delen.

Website |  + posts

Hallo, ik ben Job, de oprichter van deze website, waar mijn liefde voor massage centraal staat. Na jaren van persoonlijke ervaring en het overwinnen van rug- en nekpijn door massage, wil ik mijn kennis delen. Ik heb jarenlang zelf mensen gemasseerd in mijn salon en doorzoek vele wetenschappelijke bronnen om de nieuwste informatie omtrent massage te ontdekken. Meer weten? Stuur mij gerust een mail op contact@massagezone.nl!

Scroll naar boven